Anmeldelse skrevet af Bent Rasmussen af ”Den forvandlede brudgom”

Instruktør Alex Kristensen.

Stor sejr for Haderslev forsøgsscene på Ehlers museum. ”Den forvandlede brudgom” i sin oprindelige form begejstrede publikum.

Det er en ekstra charme at høre Holbergs egne ord, efterhånden at blive fortrolig med den gamle sprogtone og se og opleve de tilsvarende udtryk og udbrud hos personerne, som på én gang fremtræder historisk, og samtidig karsk og frit siger tingene, så vi oplever dem som noget, der hører vor tid til.

Holberg elskede jo at slå ned på dårskab, og vi frydes, når figurerne afslører deres svagheder og naragtigheder.

Alle skuespillerne havde levet sig ind i deres roller, og samtidig opfattet de latterligheder og urimeligheder, som de udtrykker.

Det er jo bygget op over den alt for giftelystne Fru Terentia, der i sin modne alder har beværet en overmåde stor lyst til elskov og til mænd. Vi finder det helt i sin orden, at alle ryster på hovedet af hende og lægger planerne, så hun ganske og aldeles bliver til nar.

Det er en fornøjelse at se, at traditionen med at spille Holberg i gården ved Ehlers museum er slået an, så at vi kan forvente lige så gode forestillinger med dygtige instruktioner og aktøren mange år frem.

Endelig skal der nævnes, at det var en stor fornøjelse at høre den indledende kammermusik, hvor Mozarts toner stemte os blidt til at opleve musikken.

Held og lykke med de næste forestillinger

MvH Bent Rasmussen

Ps:

Det var en god ide at lade gadedrengen lege i baggrunden af scenen, og lade ham blive interesseret i, hvad de voksne foretag sig. Derved blev han et udtryk for publikums reaktion, der jo også blev mere intens med hensyn til hvad der sker.

Endelig er det tydeligt at vi nu har fået et godt Holberg publikum, der er i stand til at opfatte de allerfleste nuancer i spillet.